Tegenwoordig bestaan er watermeters met wifi. Zo’n slimme watermeter plaats je op je analoge watermeter. Wat kun je ermee?

Eerder schreef ik over onze P1-meter en energy sockets, waarmee we inzicht krijgen in ons energieverbruik in huis. De P1-meter leest onze slimme meter uit, en vertelt ons hoeveel gas we verstoken en hoeveel stroom er ons huis in en uit gaat. Met energy sockets kun je het stroomverbruik van losse apparaten meten, zoals de wasmachine of de Quooker.

Wij hebben deze apparaatjes van HomeWizard, zodat alles terug te zien is in de bijbehorende app. Dit bedrijf biedt tegenwoordig ook een watermeter op wifi aan. Die past op de meeste gangbare analoge watermeters, zo ook op de onze.

Hoe meer data, hoe beter, leek me, dus hebben wij hem aangeschaft. Hij was eenvoudig te plaatsen op onze analoge watermeter en snel gekoppeld aan de app. Al gauw was ons waterverbruik zichtbaar in de app. Je kunt daar live je waterverbruik zien, of je historische waterverbruik per 5 minuten aflezen.

De HomeWizard watermeter

Het CBS heeft het waterverbruik van de gemiddelde Nederlander op een gemiddelde dag keurig uitgesplitst: van de 129 liter per dag gaat er bijvoorbeeld 46,2 liter naar douchen, 30,2 liter naar het toilet, 3,9 liter naar de afwas en 0,6 liter naar de verzorging van huisdieren. Dat detailniveau haal je er met zo’n watermeter met wifi lang niet uit.

De watermeter meet dus hoeveel water er de woning in gaat. Dat is direct het nadeel: je gebruikt water op veel verschillende plekken in huis (toilet, wasbak, douche, bad, wasmachine, vaatwasser, in de tuin, etc.), maar er kan maar op één plek gemeten worden. Het is daardoor lastig om van losse activiteiten te achterhalen hoeveel water ze hebben gebruikt.

Homewizard watermeter: screenshot uit de app
Een screenshot uit de app

Als je met de watermeter wilt weten hoeveel water een douchebeurt kost, moet je er wel voor zorgen dat er op datzelfde moment nergens anders in huis water verbruikt wordt. En als je wilt weten hoeveel drinkwater er door het toilet gespoeld wordt, moet je ook gaan bijhouden hoe vaak er bij jou thuis gewoonlijk doorgetrokken wordt. Kortom, je moet er zelf actief mee bezig gaan om die inzichten te krijgen.

Gas kent hetzelfde probleem: wij gebruiken gas om het huis te verwarmen, voor warm water en om op te koken. Hoewel we in de app per uur kunnen zien hoeveel gas we gebruiken en handige maandelijkse overzichten hebben, is het moeilijk om er harde conclusies aan te verbinden, zoals: hoeveel gas gebruiken we op jaarbasis nou precies voor koken? Als je de verwarming aanzet als je thuiskomt en op dat moment ook gaat koken, is er geen onderscheid tussen deze twee te maken. Alleen bij stroom kun je – door energy sockets te gebruiken – het verbruik van losse apparaten onderscheiden.

Grillige data

Wat we tot nu toe vooral zien in onze waterdata, is dat waterverbruik per dag behoorlijk grillig is. Op dagen waarop iedereen vooral thuis is, wordt het toilet bijvoorbeeld veel vaker doorgespoeld dan wanneer je van huis bent, en dat kan veel verschil maken. Het effect van kleinere besparingen – zoals minder vaak wassen – zijn daardoor niet gemakkelijk terug te zien.

Nu we hem enkele weken hebben, kunnen we er nog maar weinig conclusies aan verbinden, maar vergelijken over langere periodes zal waarschijnlijk wel interessante inzichten opleveren.

Het zal dus nog even op zich laten wachten, maar: hierover later meer!