Nieuwe wasmachine nodig? Voor je het weet verzuip je in de verschillende specificaties en energielabels. Wat is tegenwoordig een gebruikelijk energielabel voor wasmachines? En hoe zit het met het waterverbruik?
Eerder bekeek ik het stroomverbruik van mijn eigen wasmachine. Dat is natuurlijk maar één van de vele merken en varianten wasmachines die er zijn. Hoeveel verschilt het stroomverbruik en waterverbruik van wasmachines onderling?
Om die vraag te beantwoorden, vergelijk ik alle wasmachines die Coolblue momenteel op de website aanbiedt. Dat zijn 105 verschillende machines, met prijzen variërend van € 399 tot € 1979.
Energielabels van wasmachines
Het label wordt gebaseerd op het energieverbruik van het eco-programma. Het energielabel is in 2021 vernieuwd, zodat het weer van A tot G loopt. Vóór 2021 kwamen namelijk labels als A+++ -20% voor, wat de leesbaarheid nou niet bepaald verhoogde. Op de website van Milieu Centraal is meer informatie te vinden over het energielabel van wasmachines.
Het verbruik van het eco-programma bepaalt het energielabel
De energielabels horen nu dus van A tot G te lopen, maar E, F en G blijken niet voor te komen bij de huidige wasmachines. Bij de filteropties wordt alweer onderscheid gemaakt tussen A, A-10%, tot en met A-50% De verdeling van de energielabels van de 105 machines ziet er zo uit:
Stroomverbruik van de wasmachines
Bij de specificaties wordt ook een inschatting gemaakt van het jaarlijkse energieverbruik. Dit is gebaseerd op 220 wasbeurten per jaar, verdeeld over 40 °C en 60 °C wasjes. Als je veel meer of minder wast, zal het jaarlijkse verbruik natuurlijk anders uitvallen.
Het verbruik van de wasmachines per energielabel ziet er zo uit:
De boxplot toont de spreiding van het jaarlijkse verbruik binnen elk label. Zo hebben de wasmachines met label A-40% een verbruik tussen de 66 en 75 kWh.
Twee keer komt binnen de klasse A-10% de waarde 38,72 kWh voor, terwijl de rest van deze klasse rond de 100 kWh zit. Het gaat om een Samsung en een LG. Dit lijkt echter een foutje te zijn, want de Samsung gebruikt volgens de handleiding 0,8 kWh voor een eco-wasbeurt. Daarmee zou het weergegeven verbruik neerkomen op minder dan 50 wasbeurten per jaar.
De zuinigste drie wasmachines verbruiken alle drie slechts 55 kWh per jaar. De minst zuinige machine verbruikt 143 kWh per jaar, 2,6 keer zo veel als de zuinigste.
Waterverbruik van de wasmachines
De wasmachine die het zuinigst omgaat met water, verbruikt 8140 liter (8,14 m³) water per jaar. De minst zuinige wasmachines verbruiken 11880 liter (11,88 m³). Dat een wasmachine zuinig is in z’n stroomverbruik, wil niet zeggen dat hij ook zuinig is met water: een van de wasmachines met het hoogste waterverbruik heeft energielabel A-40%.
Een gemiddelde Nederlander gebruikt 129 liter water per dag. Dat is 47085 liter (47 m³) per jaar. Voor een tweepersoons huishouden komt het genoemde waterverbruik van de wasmachines dus neer op 9-13% van het jaarlijkse drinkwaterverbruik in huis.
Vulgewicht en het stroom- en waterverbruik van de wasmachine
Een wasmachine met een groter vulgewicht gebruikt niet per se meer stroom. Sterker nog, twee van de wasmachines met een vulgewicht van 11 kg verbruiken jaarlijks minder stroom dan de wasmachines met een vulgewicht van 6 of 7 kg:
Het vulgewicht heeft wel invloed op het waterverbruik: de wasmachines met een vulgewicht van 11 kg hebben ook alledrie het hoogste waterverbruik:
Gemiddeld genomen kun je stellen: hoe hoger het vulgewicht, hoe hoger het waterverbruik. Er zijn echter genoeg uitzonderingen: de wasmachine met een vulgewicht van 10 kg die het zuinigst is met z’n waterverbruik, verbruikt minder dan de wasmachines met een vulgewicht van 7 kg.
Er zit dus behoorlijk wat verschil en het water- en stroomverbruik van de wasmachines. Een grotere wasmachine verbruikt niet per se meer stroom, maar leidt gemiddeld genomen wel tot een hoger waterverbruik.
Tips om zuinig te wassen
Er zijn natuurlijk genoeg factoren, zoals de prijs, de duur van de wasprogramma’s of hoeveel herrie hij maakt, die de keuze voor een bepaalde wasmachine beïnvloeden. Als je eenmaal een machine gekozen hebt, hangt het stroomverbruik er vooral vanaf hoe je hem gebruikt.
Het energieverbruik van een wasmachine wordt voornamelijk bepaald door de temperatuur waarop je wast, en niet door de duur van het programma. Dat is hieronder goed te zien:
Door op lagere temperatuur te wassen, kun je dus flink besparen op het energieverbruik van je wasmachine.
Ook de eco-stand kan een groot verschil maken in het energieverbruik: hoewel het eco-programma langer duurt, verbruikt de 60 °C eco-was bij mij maar 0,5 kWh, in plaats van 1,4 kWh bij het normale programma. Dat komt omdat wasmachines in de eco-stand niet daadwerkelijk op de ingestelde temperatuur wassen, maar door een langer wasprogramma hetzelfde resultaat bereikt.
Scrapen met Beautiful Soup
Met het Python-pakket Beautiful Soup kun je gemakkelijk data uit html halen. Zie mijn GitHub voor een voorbeeld.